Özgürlüğün ilk ABD başkan kurbanı Abraham Lincoln ?

 

Abraham Lincoln

Pek çok insan suikaste ile öldürülmüş veya sağ kurtulmuştur ve  insanlar tarih boyunca birbiriyle fikir,felsefe,din,dil,ırk belkide daha fazla sebepten suikaste uğramış ve yaşam boyu uğrayacaktır





Peki  ya Abraham Lincoln ?

Amerika Birleşik Devletleri'nin 16. başkanı ve Cumhuriyetçi Parti'nin ilk başkanıdır.Abraham suikaste uğrayan ilk ABD'lı başbakandır.Bu yayınımda suikaste,Abraham'ın düşünce ve fikirlerine ve kölelikle olan mücadelesine   ve kısaca siyasi hayatına  değineceğiz.


   Lıncoln'nün siyasi hayatı 23 yaşında iken 1832 yılında.Illinois'te Liberal Parti üyesi olarak başarısız bir kampanya ile siyasi kariyerine başladı.

 1834 yılında, devlet meclisi seçimini kazandı Sir William Blackstone'un İngiltere'nin hukuk sistemini anlattığı, "Commentaries on the Laws of England" adlı kitabı okudu ve hukuk öğretmeye başladı. Bu yıllarda çok başarılı bir avukat oldu. Tabikide Abraham daha sonraki yıllarda meclise girmeyi başardı.



 Abraham Lıncoln köleliği kaldıracağını zaten başkan olmadan önce dile getirmişti  o döneme gidip köleliğin ne durumda olduğuna değinmeden geçemeyeciğim  çünkü  Abraham,ilk olarak köleliği kaldırma sözü verdiği için köleliğin kaldırıldığını açıkladı. 13. Anayasa Değişikliği'yle de bunu başardı. Dönemin coğrafyasında afrikadan getirilen siyahi insanlara kölelik yapıtran yerliler onları çiftliklerde,sanayide ve bir çok hizmet alanında çalıştırarak insanı değerleri olmadığını düşünen yobaz ve kirli zihinli insanların eleştirisine ve amerikada iç savaşa sebep oldu ve 7 eyalet ilerleyen süreçte 11 eyalete çıkan bu rakam kendilerini Amerika Birleşik Devletlerinden bağımsızlığını ilan ederek Amerika Konfederasyon Devletini kurdular ve bu savaş Gettysburg MuharebesiAmerikan İç Savaşı sırasında 1-3 Temmuz 1863 tarihlerinde, Pensilvanya'nın Gettysburg yerleşimi yakınlarında gerçekleşen savaştır. Genelde İç Savaş'ın dönüm noktası olarak adlandırılır. Birlik Kuvvetleri'nin zaferiyle sonuçlanmıştır. 

Abraham'ın  Gettysburg Konuşması

Amerikan İç Savaşı'nın en büyük ve kanlı çarpışması Gettysburg Muharebesi'ni Birlik'in kazanmasıyla, Amerika Konfedere Devletleri'nin savaş ve bağımsızlık çabasına darbe indirilmiş oldu. Fakat Birlik Güçleri'nin asker sayısı azaldığı için daha fazla asker gerekliydi. Lincoln 1863 yılında seferberlik çağrısında bulundu. Seferberliğin halka duyurulması ile birlikte New York Eyaleti'nde hükûmete karşı bir isyan çıktı. Lincoln, halkı sakinleştirmek ve savaşa karşı birlik olma konusunda halka çağrı için 1863 yılında Gettysburg konuşmasını yaptı.



Birlik Ordusu'nun, Amerika Konfedere Devletleri'ni Gettysburg Muharebesi'nde mağlup etmesinden dört ay sonra Lincoln tarafından yapılan Gettysburg Konuşması, ABD tarihi için en önemli konuşmalardan biridir.Abraham Lincoln'ün dikkatlice hazırlanmış konuşması ve o günün insanları için büyük önem arz etmesi bu konuşmanın çok büyük bir tarihi değer olduğuna kabul getirmiştir. Konuşma, 19 Kasım 1863 tarihinde Pensilvanya'da bulunan bugünkü Gettysburg Ulusal Şehitliği'nde yapılmıştır.



ABRAHAM LINCOLN'E SUİKAST


John Wilkes Booth, aşırı güneyli taraftarı olan bir aktör ve Konfederasyon adına çalışan Maryland'lı bir casustu. Booth'un ilk planı Lincoln'ü pazarlık için Konfederasyon hapishanesine kaçırmaktı. Fakat Lincoln'ün 11 Nisan'da siyahların haklarına yönelik yaptığı konuşma sebebiyle planı suikasta çevirdi. Booth, Lincoln ve eşinin Ford Tiyatrosu'nda bir oyun izleyeceklerini öğrendi. Sonrasında planını daha da büyüterek, Başkan Yardımcısı Andrew Johnson ve Dış İşleri Bakanı William H. Seward için de suikastçılar ayarladı. 14 Nisan akşamı Lincoln ve eşi "Our American Cousin" (Amerikalı Kuzenimiz) adlı oyunu izlemek için Ford Tiyatrosu'na geldiler. Yakın koruması Ward Hill Lamon o gün Lincoln istemediği için oyuna gelmemişti. Lincoln oyunu izlemek için özel balkonda yerini aldı. Booth, balkonun arka kısmında bir delik açarak bekledi. Çünkü oyunun en komik anını bekliyordu. Böylece gürültüden dolayı silah sesi fark edilmeyecekti. Booth gülme seslerinin arasında Lincoln'ü başından vurdu ve Albay Henry Rathbone'un çabasına rağmen sahneye atlamayı başardı. Ardından "Sic semper tyrannis!" (Daima tiranlar için) diye bağırarak kaçtı.] Suikasttan 12 gün sonra John Wilkes Booth, Federal ajanlar tarafından bulundu. Sonunda da Virginia'da bir ahırda öldürüldü.

                                                                        



Suikastın ardından Lincoln, tiyatronun karşısında Alman bir terziye ait olan eve taşındı. 15 Nisan 1865 sabahı Lincoln yaşamını yitirdi. Lincoln'ün cenazesi trenle Illinois'e götürüldü.Lincoln, en büyük ABD başkanlarından biri olarak kabul edilir. Günümüzde Lincoln'ün resmi, 5 Dolarlık banknotların ve 1 sentlik madeni paraların üzerinde yer almaktadır. Mezarı Springfield'da bulunan The Oak Ridge Anıtı'ndadır. Ayrıca 1922 yılında yapımı tamamlanmış olan Lincoln Anıtı da Washington'dadır.


Abraham LINCOLN'DEN GERİYE  KALAN SÖZLER

Siz içkiyi savunabilirsiniz ama içki sizi asla savunmaz.

Unutma, yarın geride kalan ömrümüzün ilk günüdür.

Bir ülke, yarı köle yarı özgür insanlardan oluşursa yaşayamaz.

Ne kadar mutlu olmaya karar vermişseniz o kadar mutlu olursunuz.

Tecrübeme göre eğitimsiz kimselerin erdemleri de azdır.

Politikacılar halkın çıkarlarından farklı çıkarlara sahip olan insanlar topluluğudur.

Başka ulusları özgürlüklerinden edenler er geç kendileri de özgürlüklerinden olurlar.

Okulda hata yapmanın,hile yapmaktan çok daha onurlu olduğunu öğret ona (oğlunun öğretmenine)

Gelecek senin notlarındır, geçmişse sınavın.

Karakter ağaç ise, şan ve şeref o ağacın gölgesi gibidir; biz hep gölgeyi düşünürüz oysa gerçek olan ağacın kendisidir.


YAYINI OKUDĞUNUZ İÇİN TEŞEKKÜRLER

ANASAYFADAN TAKİP ET BUTONUNDAN KATILARAK BİR SONRAKİ YAYINDAN BİLDİRİM ALABİLİRSİNİZ ..

                                              FURKAN CON